skip to Main Content

Venus nu in de Plejaden!

De schitterende planeet Venus staat de eerste week van april in of bij de mooie sterrenhoop Plejaden in het sterrenbeeld Stier.
Als het niet bewolkt is, kun je Venus ’s avonds niet missen, want op de maan na is zij het helderste object aan de avondhemel.
De afstand van Venus tot de aarde bedraagt nu ongeveer 100 miljoen kilometer. De Plejaden, of Zevengesternte, vormen in het sterrenbeeld Stier een open sterrenhoop, die op 443 lichtjaren van ons vandaan staat. Met het blote oog zie je vijf of zes sterren van het groepje sterren, en als het heel goed donker is wat meer. Maar met een verrekijker of een telescoop tel je er tientallen of honderden; dat hangt van de grootte van de kijker.

Bekijk de komende dagen de mooie samenstand van de heel heldere Venus en de Plejaden met het blote oog of een verrekijker. Venus is al snel na zonsondergang aan de westelijke hemel te vinden, maar rond 22 uur is zij het best te zien. Dan is het ook donker genoeg om de lichtzwakkere sterren van de Plejaden waar te nemen. Ongeveer een uur na middernacht gaan Venus en de Plejaden in het westen onder.
Halleylid Jacob Kuiper maakte in zijn woonplaats Steenwijk bijgaande fraaie opname van de Plejaden, met onderaan in beeld Venus.

Oproep: kijk mee of fotografeer Venus nabij de Plejaden
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) doet een oproep om een foto te maken van Venus in of nabij de Plejaden, en die met anderen te delen. Klik hier voor meer informatie daarover.

De sterrenhemel vanuit huis: creatief omgaan met de coronacrisis
De huidige situatie rond het coronavirus is voor veel mensen een moeilijke periode. Toch zijn er lichtpuntjes. Verenigingen en sterrenwachten zijn bijvoorbeeld creatief in hoe ze omgaan met de coronacrisis en ze zoeken op andere manieren online het contact met het publiek.
Zo heeft onze Sterrenwacht Halley de Sterrenwhap ontwikkeld. Via deze app kun je vragen stellen aan leden van de sterrenwacht over verschijnselen die je aan de hemel ziet en niet goed kunt verklaren. Denk bijvoorbeeld aan de planeet Venus die nu in de Plejaden staat. Hij trekt al een hele tijd iedere heldere avond de aandacht met haar felle schijnsel, maar dat zij onze naaste buur in het zonnestelsel is, weet lang niet iedereen.
En de KNVWS heeft initiatieven van de aangesloten verenigingen én tips voor een aantal activiteiten op een rij gezet voor wie zelf of met de kinderen thuis aan de slag wil met sterrenkunde. Klik hier en lees er meer over.

Back To Top