Veel belangstelling voor maansverduistering!

Het geduld van de bezoekers werd op de avond van 27 juli 2018 wel op de proef gesteld, maar rond 22.15 uur liet hij zich eindelijk zien: de totaal verduisterde maan. Naarmate hij verder klom, werd de kleurrijke maan beter zichtbaar.
De eerste belangstellenden verzamelden zich al voor 20.30 uur voor de poort van onze Sterrenwacht Halley en in de uren daarna werd het drukker en drukker. Honderden mensen konden tot de sterrenwacht worden toegelaten. Aan de Halleyweg en de Bleekeseweg maakten mogelijk veel meer toeschouwers de maansverduistering mee.
Op het platte dak en het voorplein stonden allerlei telescopen opgesteld en ook de grote C14 in de koepel werd ingezet. In het auditorium en het planetarium werden de eerste uren continu presentaties en voorstellingen gegeven. Enkele astrofotografen maakten mooie beelden van de eclips, andere kijkers werden, behalve op de maan, ook gericht op de planeten Jupiter, Saturnus en Mars. Venus was vanwege bewolking niet te zien.

Fotocollage boven (van Inge van de Sande): de totaliteit en de laatste fase van de maansverduistering.
Middelste twee foto’s (van Edwin van Schijndel): de maan tijdens de totaliteit en kort na afloop van de totaliteit. Gebruikte apparatuur: Canon Eos 6D-camera op Celestron C8 van Willie van den Broek.
Onderste foto (van Tamara Mooij): de totaliteit.