Prachtige maansverduistering!

Op de vroege en koude maandagochtend 21 januari 2019 kwamen ruim 70 belangstellenden naar Sterrenwacht Halley voor de totale maansverduistering. Daar zagen zij de volle maan rond half vijf in de kernschaduw van de aarde schuiven. Door de verrekijkers en telescopen was dit fenomeen nog mooier te zien dan met het ongewapende oog. Tijdens de totaliteit, die een uur duurde, had de maan een donkerrode kleur aangenomen. Pas tegen acht uur in de ochtendschemering verliet de maan de kernschaduw en was hij weer helemaal vol.
Bijgaande foto’s van de maansverduistering zijn gemaakt door Edwin van Schijndel (bovenste foto) en Rob van Mackelenbergh (onderste foto). Op de andere foto zien we Halleyleden bezig met het fotograferen van de maansverduistering door hun telescopen.
Gedurende de maansverduistering kwamen de heel heldere planeten Venus en Jupiter boven de oostelijke horizon. Ook daar werd natuurlijk aandacht aan besteed. De twee planeten zijn de komende tijd elke ochtend voor zonsopkomst goed te zien in het oosten. De helderste van het tweetal is Venus.

Klik hier voor meer foto’s van de maansverduistering van 21 januari 2019.