skip to Main Content

Planetenpad

Fietsen of wandelen van de Zon naar Pluto

Fietsen of wandelen van de Zon naar Pluto (of omgekeerd) langs alle planeten via het Planetenpad tussen Sterrenwacht Halley in Vinkel of Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek (bij Nistelrode). Het planetenpad valt voor een groot deel samen met het fietsknooppuntennetwerk van de VVV Noordoost-Brabant.

Wat is het Planetenpad?

Het tien kilometer lange planetenpad van Sterrenwacht Halley is een schaalmodel van ons zonnestelsel. De schaal is 1:600.000.000 (1 meter = 600.000 kilometer). Langs routes van het fietsknooppuntennetwerk van de VVV Noordoost-Brabant markeren tien witte zuiltjes de posities van de acht planeten, dwergplaneet Ceres in de planetoïdengordel en de dwergplaneet Pluto. In elk zuiltje wordt de (dwerg)planeet voorgesteld door een stalen bol of bolletje, ook op de schaal van het planetenpad. Fietsers en wandelaars die het planetenpad helemaal volgen krijgen een goede indruk van de ontzaglijke omvang van ons zonnestelsel en de nietigheid van de zon en de planeten.

Het planetenpad valt voor een deel samen met het bestaande fietsknooppuntennetwerk van de VVV Noordoost-Brabant en strekt zich binnen de gemeente Bernheze uit van Sterrenwacht Halley naar het Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek: een afstand van circa 10 kilometer.

De tien zuilen die de (dwerg-)planeten voorstellen, zijn elk twee meter hoog en staan in de bermen van een aantal wegen en (fiets)paden. De zon (begin-/eindpunt van het planetenpad) is gesitueerd bij de sterrenwacht en wordt uitgebeeld door een ronde glazen schijf met een diameter van 2,3 meter die in de bestaande tuinmuur is aangebracht (de ‘glazen zon’); deze afmeting is op de schaal van het planetenpad. Pluto staat aan het andere einde van het planetenpad: op het terrein van Natuurcentrum De Maashorst. De dwergplaneet heeft daar een afmeting van slechts 4 millimeter! Elk zuiltje bevat ook een afbeelding van en beknopte informatie over de betreffende planeet en een QR-code, die de mogelijkheid biedt met een smartphone meer te weten te komen over dit hemellichaam.
Op de glazen zon wordt het zonnestelsel ook weergegeven, maar niet op schaal. In het midden komt een halve stalen bol (de zon) en op de ingetekende banen eromheen tien bolletjes: de acht planeten, Ceres en Pluto. Klik op de foto onder, dan kunt u de glazen zon en de planeetzuiltjes goed bekijken.

De glazen zon met de 10 planeten

De routebeschrijvingen

Vanaf Sterrenwacht Halley in Vinkel

Vertrekt u vanaf de ‘Glazen Zon’ bij Sterrenwacht Halley, ga dan aan het eind van de Halleyweg linksaf: de Bleekeseweg.

Ga aan het eind van de Bleekeseweg over de brug rechtsaf.

U rijdt dan over het fietspad langs de Vinkelsestraat richting Heesch.

Ga na het bord ‘Welkom Bernheze’ bij knooppunt 41 en Jupiter rechtsaf richting knooppunt 42.

Ga bij de splitsing Loosbroeksestraat  Aardenbaan linksaf richting knooppunt 42

Bij knooppunt 42 gaat u rechtdoor volg de Aardenbaan richting knooppunt 05 na ca 500 m komt u bij Saturnus en daar wordt de straatnaam Langstraat.

Bij de kruising met de Loosbroekseweg steekt u over en gaat u verder over een zandpad. U volgt dus niet meer de route naar knooppunt 05.

Bij de kruising van met de Dintherseweg steekt u over en gaat u verder via Molendellen (fietspad).

Bij de kruising met het Maxend is Uranus en knooppunt 51. U volgt weer de route naar knooppunt 52. Dus u steekt over en gaat verder via Achter de Berg.

Vervolg uw route via knooppunten 5253 69 68.

Bij knooppunt 68 komt u aan bij Natuurcentrum De Maashorst.

Vanaf Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek

Bij vertrek vanaf ‘dwergplaneet Pluto’ bij Natuurcentrum De Maashorst (knooppunt 68) volgt u eerst deze knooppunten: 6953 –  52.

Bij knooppunt 52 gaat u rechtsaf, richting knooppunt 51 en vervolgens: Achter de Berg.

Bij de kruising van het Maxend is knooppunt 51 en Saturnus, hier steekt u over en gaat u verder via Molendellen (fietspad). Hier volgt u dus niet meer de route naar knooppunt 05.

Bij de kruising van met de Dintherseweg steekt u over en gaat u verder een zandpad.

Bij de kruising met de Loosbroekseweg steekt u over en gaat u verder via de Langstraat. U volgt weer de route richting knooppunt 42.

Bij knooppunt 42 gaat u rechtdoor naar knooppunt 41.

Bij de splitsing Aardenbaan Loosbroeksestraat gaat u rechtsaf richting knooppunt 41

Bij knooppunt 41 gaat u linksaf en rijdt u verder via het fietspad langs de Vinkelsestraat.

Op de Vinkelsestraat gaat u na 700 meter bij Boerderijterras het Venster linksaf, over de brug naar de Bleekeseweg.

Na 300 meter gaat u rechtsaf: Halleyweg. Aan het einde van de weg staat Sterrenwacht Halley met de glazen zon.

Routebeschrijving vanaf Sterrenwacht Halley in Vinkel

Vertrekt u vanaf de ‘Glazen Zon’ bij Sterrenwacht Halley, ga dan aan het eind van de Halleyweg linksaf.

Ga aan het eind van de Bleekeseweg over de brug rechtsaf.

U rijdt dan over de Vinkelsestraat richting Heesch.

Ga na het bord ‘Welkom Bernheze’ bij knooppunt 41 rechtsaf richting knooppunt 42 en verder naar 515253 69 68. U bent aangekomen bij Natuurcentrum De Maashorst.

Routebeschrijving vanaf Natuurcentrum De Maashorst in Slabroek

Bij vertrek vanaf ‘dwergplaneet Pluto’ bij Natuurcentrum De Maashorst (knooppunt 68) volgt u deze knooppunten: 6953 –  52 –  514241.

Na knooppunt 41 richting knooppunt 59 aanhouden.

Op de Vinkelsestraat gaat u na 700 meter bij Boerderijterras het Venster linksaf, over de brug naar de Bleekeseweg. Even verder rechtsaf: Halleyweg. Aan het einde van de weg staat Sterrenwacht Halley.

Meer informatie

boerderij het vensterBij Boerderijterras Het Venster aan de Vinkelsestraat 84 in Vinkel is het zuiltje met de dwergplaneet Ceres en de planetoïden te vinden (foto rechts). Bij de sterrenwacht en bij Natuurcentrum De Maashorst staan informatiepanelen met uitleg over het planetenpad.

Back To Top