skip to Main Content

Planeten aan de avondhemel

Dit najaar vormen drie heldere planeten opvallende verschijningen aan de avondhemel. De twee reuzenplaneten Jupiter en Saturnus staan vroeg op de avond dicht bij elkaar boven de zuidwestelijke avondhemel. Tot 21 december 2020 naderen ze elkaar zo dicht, dat ze voor het blote oog tegen elkaar aan lijken te staan.

De rode planeet Mars en de aarde naderen elkaar ook; op 6 oktober 2020 is de kortste afstand tussen beide ‘slechts’ 61,5 miljoen kilometer. Naarmate Mars dichterbij komt, wordt hij helderder en groter. Na 6 oktober neemt de onderlinge afstand weer toe, waardoor Mars geleidelijk aan minder helder wordt en kleiner.

Venus is de helderste van alle planeten. Zij is de komende tijd ‘Morgenster’; dat wil zeggen, dat we haar in de ochtendschemering enkele uren voor zonsopkomst al boven de oostelijke horizon zien schitteren.
Mercurius, de planeet die het dichtst bij de zon staat, is van begin november tot rond 27 november eveneens ’s morgens zichtbaar. Hij komt ongeveer twee uur vóór de zon op boven de zuidoostelijke horizon. Hij is veel minder helder dan Venus en je hebt mogelijk een verrekijker nodig om de kleine planeet als een stipje te kunnen zien.

 

Back To Top