Astrofotografie

 

De Sikkelnevel NGC 6888. De eerste foto die Twan Bekkers maakte met de Takahashi-telescoop in de kleine koepel. Dat was op 16 mei 2012.

De Paardenkopnevel, opname in de nacht van 29-30 december 2013 gemaakt door Edwin van Schijndel, met de Takahashi-telescoop van Sterrenwacht Halley. De opname is vervolgens bewerkt door Sören Ottenhof.

De Paardenkopnevel, opname in de nacht van 29-30 december 2013 gemaakt door Edwin van Schijndel, met de Takahashi-telescoop van Sterrenwacht Halley. De opname is vervolgens bewerkt door Sören Ottenhof.

Astrofotografie

Sterrenwacht Halley biedt leden de mogelijkheid om aan astrofotografie te doen. Dat kan zowel met eigen telescopen op het terras als met de aanwezige instrumenten van de vereniging. Astrofotografie is echter een vak apart waar vaak een lange weg voor moet worden afgelegd voordat men het in de vingers krijgt. Beginners kunnen dan ook slechts onder begeleiding van meer ervaren mensen gebruik maken van de aanwezige instrumenten en dienen eerst wat basisvaardigheden op te doen voordat ze zelfstandig met een telescoop gaan fotograferen. Dat betekent geenszins dat we leden willen ontmoedigen om eraan te beginnen;  ook met wat eenvoudigere instrumenten kunnen al hele mooie resultaten

Draaikolknevel (M51) door een Orion Optics VX10-telescoop. Foto: Dennis van Delft.

worden geboekt en wie de uitdaging aangaat merkt dat de voldoening des te groter is als de eerste goed gelukte foto op het scherm tevoorschijn komt. Vaak gaat dit echter wel vooraf met resultaten die niet tevreden stellen; onscherpte, volgfouten, ruis en onjuiste nabewerking zijn allemaal ingrediënten die overwonnen moeten worden en dat vergt oefening en doorzettingsvermogen. Laat u echter niet weerhouden en begin er gewoon aan als u over een geschikte camera (DSRL) beschikt. Vraag advies aan ervaren astrofotografen, zij hebben al die hobbels ooit genomen die je tegenkomt. Op het internet zijn veel webpagina’s en fora te vinden over astrofotografie. Kijk eens bij de Landelijke Vereniging Astrofotografie van de KNVWS en op www.astroforum.nl.
Er zijn diverse telescopen op Sterrenwacht Halley aanwezig die elk hun voor- en nadelen hebben als het gaat om ze voor astrofotografie in te zetten. Het meest kostbare en geavanceerd instrument is de Takahashi Epsilon 300. Deze telescoop werd in de jaren ’90 in Zuid Frankrijk voor de vereniging aangekocht  toen hij op de tweedehands markt werd aangeboden. Het is een lichtsterke kijker die geheel voor deepsky astrofotografie is aangepast en uniek in Nederland en de omliggende landen is.  Andere telescopen van de vereniging zoals de Jones-Bird newtontelescoop, maar die is minder geschikt voor fotografie en er zijn nog enkele kleine telescopen. In de rubriek astrofotografie door leden staan voorbeelden van resultaten die op Halley worden behaald.

Het Sombrero Sterrenstelsel (M104) in Maagd. Foto gemaakt door Dennis van Delft met de Takahashi (12/13 mei 2012).

In de grote koepel van Sterrenwacht Halley staat sinds 2008 een Schmidt-Cassegrain telescoop van het bekende merk Celestron met het type C14. De kijker wordt vooral gebruikt om bezoekers mee naar de hemel te laten kijken maar kan buiten de open avonden en groepen ook door leden worden gebruikt. De telescoop staat op een parallactische montering (evenals van Celestron) die computergestuurd is.

In de kleine koepel staat een zware montering die twee telescopen draagt. Deze opstelling stond van 1997 tot 2008 in de grote koepel en werd zowel voor het publiek als door de leden gebruikt. De 30 cm Jones-Bird Newtontelescoop was het hoofdinstrument om bezoekers mee te laten kijken.  Naast de Jones-Bird staat de Takahashi Epsilon 300 die geheel gebouwd en geoptimaliseerd is voor astrofotografie. Beide telescopen worden gedragen door een

De Bubbelnevel of Nevel van de Bel (NGC 7635). Foto: Dennis van Delft.
Telescoop: Takahashi E300 van Sterrenwacht Halley.

Astrotechniek CP 180 montering die aangestuurd wordt met FS2 besturing. Dit is een vrij eenvoudig te hanteren computerbesturing die echter prettig is te hanteren en zeer robuust is.

Terug naar overzicht werkgroepen

 

 

.