skip to Main Content

Komeet NEOWISE nu te zien!

De komeet C/2020 F3 (NEOWISE) staat nog steeds aan de nachtelijke hemel. Zijn afstand tot de zon neemt echter toe, waardoor zijn helderheid afneemt.

De komeet is de komende weken vanaf omstreeks 22.30 uur de rest van de nacht laag boven de westnoordwestelijke en later westelijke horizon te vinden, onder de sterrenbeelden Grote Beer (‘het steelpannetje’) en Boötes. Mogelijk is hij nog met het blote oog te zien; gebruik anders een verrekijker of telescoop. Klik hier voor meer informatie en zoekkaartjes.

De komeet is een heel mooi object om te fotograferen, zoals bijgaande foto’s van Willem Schot, Roy Keeris en Casper ter Kuile tonen.

De komeet dankt zijn naam aan de ‘Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE)’ van de NASA, waarmee hij op 27 maart 2020 is ontdekt.
NEOWISE beschrijft een bijna parabolische baan door ons zonnestelsel. Op 3 juli 2020 bereikte hij zijn kortste afstand tot de zon.  Hij beweegt nu weer van de zon af.  Op 22 juli 2020 was zijn kortste afstand tot de aarde (103 miljoen kilometer), maar zijn helderheid wordt minder en zijn staarten kleiner. Het gedrag van kometen is onberekenbaar, waardoor het moeilijk is voorspellingen te doen over zijn helderheid.

NEOWISE verdwijnt terug naar de verre uithoeken van ons zonnestelsel. Zijn grootste afstand tot de zon bedraagt ruim 107 miljard kilometer. Pas over circa 6.800 jaar zal hij in onze streken van het zonnestelsel wederkeren.

Foto’s:
NEOWISE: Willem Schot, 12 juli 2020
NEOWISE boven de Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch: Roy Keeris, 11 juli 2020
NEOWISE boven Sterrenwacht Halley: Casper ter Kuile, 12 juli 2020

 

Back To Top