skip to Main Content

‘Vallende sterren’ in augustus

Perseïdenvuurbol, 12-08-2016. Roy Keeris

Ieder jaar zijn in de eerste weken van augustus meer ‘vallende sterren’ of meteoren te zien dan in andere perioden. Er zijn diverse meteorenzwermen actief, waarvan de Perseïden de grootste en bekendste zijn.

De Perseïden
De meteorenzwerm Perseïden doet zich elk jaar voor tussen 17 juli en 24 augustus. In de nachten van 11/12 en 12/13 augustus 2020 bereikt hij zijn hoogste activiteit. De meeste meteoren verschijnen in de nacht van 12 en 13 augustus. Als het niet bewolkt is en de hemel is goed donker, dan tel je per uur wel 40 tot 60 meteoren. Perseïden zijn behoorlijk snel: ze schieten met een snelheid van 59 km/s door onze dampkring.
De beste tijd om de zwerm te observeren is tussen 23.00 uur en 05.00 uur. Het schijnsel van de afnemende maan zal in de nanacht enigszins storend zijn.
De  meteoren die de zwerm Perseïden vormen, kunnen overal aan de sterrenhemel oplichten, maar verleng je in gedachten hun lichtsporen naar achteren, dan komen ze allemaal bijeen in één punt in het sterrenbeeld Perseus. Dat punt wordt ‘vluchtpunt’ of ‘radiant’ genoemd. Perseus staat in deze periode rond middernacht boven de noordoostelijke horizon.

Meer meteorenzwermen
Tegelijkertijd met de Perseïden zijn nog drie andere meteorenzwermen actief. Die zijn niet zo groot, maar hun meteoren vallen op door hun trage snelheid (25 tot 41 km/s) en dikwijls ook door hun kleur, grote helderheid (vuurbollen!) en nalichtende sporen. Deze kleine zwermen zijn de alfa-Capricorniden (radiant in sterrenbeeld Steenbok), de delta-Aquariden Zuid (radiant in sterrenbeeld Waterman) en de kappa-Cygniden (radiant in sterrenbeeld Zwaan).

Meteoren observeren
Het waarnemen van meteoren is heel eenvoudig. Zoek – als het niet bewolkt is – in bovengenoemde periode ‘s nachts een donkere plek op met ruim zicht op de sterrenhemel en neem plaats in een ligstoel of op een stretcher. Je hoeft niet in een bepaalde richting te kijken: de meteoren kunnen overal tussen de sterren oplichten. Je moet wel af en toe geduld oefenen, want het kan gebeuren dat er een tijdlang geen enkele meteoor te zien is.

Wil je meer weten over meteoren en meteorenzwermen en hoe je die kunt waarnemen en fotograferen? Klik dan hier naar de website van de Werkgroep Meteoren van de KNVWS.

Back To Top