Nieuws

IMG_9032Halleylid wint aanmoedigingsprijs

Halleylid Sören Ottenhof heeft op zaterdag 12 april 2014 de ‘J. der Kinderen Aanmoedigingsprijs’ ontvangen. Dat gebeurde tijdens de druk bezochte voorjaarsbijeenkomst van de Vereniging ‘Werkgroep Astrofotografie’ in ’t Oude Theater in Oss.
Elk jaar reikt de Vereniging ‘Werkgroep Astrofotografie’  de ‘J. der Kinderen Aanmoedigingsprijs’ uit aan een van haar leden (een astrofotograaf) met als doelstelling hem of haar te stimuleren in zijn of haar verdere ontwikkeling als astrofotograaf. De prijs is in 1996 in het leven geroepen en de naam is ontleend aan het markante verenigingslid Jan der Kinderen, dat medio jaren negentig overleed.
Leden kunnen elkaar nomineren voor deze felbegeerde prijs en uit alle nominaties kiest het bestuur vervolgens een winnaar. Die ontvangt een geldbedrag van € 133,– en een fraaie, ingelijste oorkonde.
Na de uitreiking van de prijs gaf Sören een presentatie van zijn werkzaamheden en resultaten als astrofotograaf. Hij fotografeert veel thuis, met zijn eigen apparatuur, maar ook samen met andere leden op Sterrenwacht Halley. Met onder meer de Tahahashi-telescoop maakt hij talrijke deepsky-opnames die hij thuis digitaal nabewerkt tot prachtige foto’s van sterrenstelsels en kosmische stof- en gasnevels.
Sören: van harte gefeliciteerd met deze welverdiende aanmoedigingsprijs!


Drukke Landelijke Sterrenkijkdagen 2014 bij Sterrenwacht Halley

Sterrenwacht Halley heeft op vrijdag 7 maart en zaterdag 8 maart 2014 meegedaan aan de Landelijke Sterrenkijkdagen, die jaarlijks worden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).
Tijdens de kijkavonden op beide dagen mocht de sterrenwacht ongeveer 180 bezoekers verwelkomen, van alle leeftijden. De meesten (circa 140 belangstellenden) kwamen op zaterdagavond, omdat het toen onbewolkt was en de Maan, Jupiter en de sterrenhemel alle aandacht konden krijgen. In het auditorium werd de presentatie ‘Kleuren van de kosmos’ gegeven, waarin onder meer prachtige deep-sky-opnames werden getoond en toegelicht, die door de astrofotografen van onze sterrenwacht zijn gemaakt (met de Takahashi-telescoop of met eigen kijkers). De astrofotografen waren op beide kijkavonden aanwezig; zij gaven demonstraties en uitleg bij de telescopen en de computerbewerking van de sterrenfoto’s. Het planetarium draaide overuren, want niemand wilde natuurlijk de voorstellingen missen.
Op zaterdagmiddag 8 maart werd de Jeugdmiddag gehouden, speciaal voor kinderen van ongeveer 7 tot 13 jaar. Het was heel mooi weer en de zon scheen volop, dus de grote telescoop (natuurlijk voorzien van beschermende zonnefilter) en de speciale H-alfa-zonnetelescoop Lunt waren de hele tijd op de zon gericht. Het werd lekker druk. Rond 100 kinderen en hun ouders kwamen op bezoek. In het auditorium werden de kinderen allerlei interessante wetenswaardigheden over de zon verteld en in het planetarium kregen zij korte voorstellingen over de planeten. Buiten konden de kinderen zich uitleven met het afschieten van waterraketten.
Ongeveer 20 Halleyleden werkten aan deze avonden en middag mee om er een succes van te maken.


Stuur je naam met OSIRIS-REx de ruimte in!

De planetoïde 1999 RQ36 draagt sinds 2013 de naam 101955 Bennu. Hij kreeg een naam, omdat de NASA in 2016 een onbemand ruimtevaartuig, genaamd OSIRIS-REx, naar dit ongeveer 493 meter grote rotsblok zal lanceren.
Wil je meereizen met dat ruimteschip? Dat kan!
NASA en The Planetary Society zorgen daarvoor. Jouw naam zal een reis naar de planetoïde maken, daar ruim 500 dagen omheen vliegen, en vervolgens in 2023 weer terugkeren naar de Aarde met de Sample Return Capsule.
Daarnaast zal jouw naam op het ruimtevaartuig zélf worden gezet, die nog heel lang in de ruimte blijft rondzwerven nadat de Sample Return Capsule weer terug is op Aarde.  Klik hier om jouw gegevens op (Engelstalig) website in te vullen.
Uit o.a.: JWG Nieuwsbrief februari 2004.


LogoSecond Life Optics

House of Outdoor & Optics in Maarssen is in Nederland in de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een onafhankelijke marktleider op het gebied van verrekijkers. Onlangs is door hen het concept geadopteerd om oude/defecte/niet meer in gebruik zijnde verrekijkers/telescopen een tweedee leven te bezorgen door deze te doneren aan daarvoor in aanmerking komende projecten.
Aangezien de kosten om een verrekijker te laten/kunnen repareren vrij hoog liggen, is het Duitse verrekijkermerk Leica bereid gevonden House of Outdoor & Optics in te wijden in de materie van optiekreparatie, zodat de reparatiekosten nagenoeg nihil zijn. Bushnell, het bekende Amerikaanse verrekijker merk, ondersteunt dit project met raad en daad.
Dit project, genaamd Second Life Optics,  is een kopie van een soortgelijk initiatief van de Engelse Vogelbescherming die in 15 jaar tijd ruim 23000 verrekijkers een tweede leven heeft kunnen geven middels donatie aan diverse projecten.
Op jaarbasis verkoopt House of Outdoor & Optics ruim 1000 verrekijkers en bereikt op deze wijze zeer veel potentiële donateurs, waardoor nu al een gestage aanvoer van optiek gerealiseerd kan worden. Om dit project “Second Life Optics” naar een hoger plan te tillen wordt nu gezocht naar media-exposure om voor dit project meer bekendheid te genereren, waardoor aanvragen voor nog meer projecten kunnen worden gehonoreerd.
Deze projecten dienen een maatschappelijk/educatief karakter te hebben. Te denken valt aan IVN-vogelgidsen, die optiek nodig hebben voor de cursisten. Een plaatselijke afdeling Wildbeheereenheid die een voorlichtingsdag organiseert en geïnteresseerden mee het veld in willen nemen en daarvoor verrekijkers nodig heeft. Educatie voor astronomie bij een van de vele sterrenwachten waarbij kinderen/volwassenen met verrekijkers wegwijs worden gemaakt in het heelal. Een natuurpark in Afrika waar Rangers behoefte hebben aan verrekijkers. Zolang deze projecten voldoen aan de daarvoor gestelde criteria kunnen ze geh,onoreerd worden indien daarvoor optiek beschikbaar is.
Dus… heeft u optiek, die oud is, niet in gebruik of defect, en u gunt dit een tweede leven bij een daarvoor in aanmerking komend project, dan wordt u van harte uitgenodigd deze te doneren aan House of Outdoor & Optics, zodat meer projecten gerealiseerd kunnen worden.
Elke binnengekomen verrekijker krijgt een nummer en de donateur krijgt later een terugkoppeling aan welk project deze kijker is gedoneerd. Nadrukkelijk wordt gesteld dat defecten geen bezwaar zijn. Van vier volledig defecte kijkers van hetzelfde type is één werkend exemplaar te maken.
Leest u dit en denkt u: “eigenlijk weet ik zelf wel een project” dan wordt u hierbij uitgenodigd uw project aan ons aan te bieden. Hoe meer projecten wij kunnen honoreren, des te meer media-aandacht er aan geschonken kan worden, het project bekender wordt en meer projecten geholpen kunnen worden enz. Voor alle reacties bij voorbaat dank.
Suggesties, projecten en/of donaties voor ‘Second Life Optics’ kunt u zenden aan: House of Outdoor & Optics Diependaalsedijk 12-14 3601GK Maarssen info@houseofoutdoor.nl www.secondlifeoptics.nl Tel. 0346-556166.


MAVEN op weg naar Mars!

Op maandag 18 november 2013 is de MAVEN-missie naar Mars van start gegaan. Om 13.30 lokale tijd (19.30 MET) vond de lancering van de Atlas-V-raket plaats vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. Twee Halleyleden, Rob van Mackelenbergh en Urijan Poerink, waren ter plaatse. De weersvooruitzichten waren niet zo heel goed. Een koudefront naderde met bewolking en regen en er was 40% kans dat dat front tot uitstel van de lancering met een of meer dagen zou leiden. De hemel trok rond het middaguur inderdaad langzaam dicht, maar gelukkig kon de lancering nog volgens de planning doorgaan.
De MAVEN-kunstmaan is tien maanden onderweg naar Mars en wordt op 22 september 2014 in een langgerekte ellipsvormige baan om de Rode Planeet gebracht.

rob van Mackelenbergh plaatst de remote-camera bij de Atlas-V-raket.

Rob van Mackelen-bergh plaatst de remote-camera bij de Atlas-V-raket.

De naam MAVEN staat voor Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN.
Vanaf een afstand van 150 tot 6.200 kilometer doet de MAVEN-satelliet onderzoek aan de ijle atmosfeer, waarbij hij onder meer probeert te ontdekken welke processen ertoe leidden dat water uit de dampkring van Mars in de loop der miljoenen jaren naar de ruimte kon ontsnappen. Voorts onderzoekt MAVEN de actuele toestand van de ionosfeer, de hoogste lagen van de Marsatmosfeer, en de interacties met de zonnewind, en in welke mate neutraal gas en ionen vanuit de atmosfeer de ruimte in verdwijnen. Een belangrijk onderzoeksveld voor wetenschappers is de huidige vorming van methaan op Mars; MAVEN levert daar ook een grote bijdrage aan. De MAVEN-missie duurt één  (aards) jaar, maar het is goed mogelijk, dat hij daarna nog blijft functioneren en meer wetenschappelijke data kan verzamelen. Op 16 november is de Atlas-V-raket met de MAVEN naar het lanceerplatform gereden.

De lancering van de Atlas-V-raket met de MAVEN. Foto: Urijan Poerink

De lancering van de Atlas-V-raket met de MAVEN. Foto: Urijan Poerink

Een paar uur later kregen persfotografen de gelegenheid om heel dichtbij de raket zogenoemde remote-camera’s te plaatsen. Rob van Mackelenbergh was van de partij. Hij heeft zijn camera voorzien van een ‘sound trigger’, die reageert op het oorverdovende lawaai van de lancering en de camera continu foto’s maken zo lang het lawaai aanhoudt. Zo krijg je een prachtige serie foto’s van de eerste seconden van de lancering. De camera en de soundtrigger waren ondergebracht in een metalen behuizing, waar ze droog stonden als het zou gaan regenen. Alles functioneerde automatisch, want tijdens de lancering moest iedereen op ten minste zes kilometer afstand blijven.

Opname van de remotecamera van Rob van Mackelenbergh.

Opname van de remotecamera van Rob van Mackelenbergh.

LANCERING-REMOTECAMERA-ROBvM.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Burgemeester op bezoek bij Halley

Burgemeester ea kijken naar ISS wimWBurgemeester Willibrord van Beek van Bernheze heeft op maandagavond 19 augustus 2013 een bezoek gebracht aan Sterrenwacht Halley. Hij werd ontvangen door voorzitter Werner Neelen, Ferry Bevers, Jan van Hamond, Wim Waegemakers en Urijan Poerink, die hem e.e.a. vertelden over de historie van de sterrenwacht, de vele activiteiten die daar plaatsvinden en de toekomstplannen. Een rondleiding in en rond de sterrenwacht stond natuurlijk ook op het programma, inclusief kijken naar de Maan door de grote C14-telescoop. Tot slot nog een toegift: de overkomst van het Internationale Ruimtestation ISS!


Nacht van de Nacht 2013 bij Halley, bij Natuurcentrum Maashorst en in Ravenstein

Sterrenwacht Halley heeft op zaterdagavond 26 oktober 2013 weer meegedaan aan de Nacht van de Nacht, die  werd georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Doel van het jaarlijkse evenement is telkens aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.
De weersomstandigheden werkten dit jaar mee bij Halley: het was onbewolkt en niet koud. De telescopen stonden dus op de sterrenhemel gericht en de bezoekers waren ruimschoots in de gelegenheid om de sterrenhemel vanaf het dak en door de grote sterrenkijkers te bekijken. Ze kregen daarbij uitleg van Halleyleden.
Ongeveer 120 belangstellenden, onder wie veel kinderen, kwamen op bezoek. Behalve sterrenkijken stonden ook publiekspresentaties over lichthinder op het programma.

Natuurcentrum Maashorst

Bij natuurcentrum Maashorst  kon iedereen op 26 oktober deelnemen aan de ‘spannende Nacht van de Nacht’. Groepen belangstellenden liepen ’s avonds door het bos en hoorden van begeleidende IVN-gidsen of de boswachter verhalen over het nachtleven van de dieren. Onderweg kwamen zij ook bij een post van de Halleyleden Ferry Bevers en Henry Hendriks met hun telescoop, en leerden zij het een en ander over de sterrenhemel.

Ravenstein

In Ravenstein vonden op 26 oktober ook allerlei evenementen plaats ter gelegenheid van de Nacht van de Nacht. Op het zogeheten NCC-terrein aan de rand van de binnenstad konden bezoekers van dit evenement bij de tent van Sterrenwacht Halley sterrenkijken. Drie Halleyleden, Edwin van Schijndel, Raymond Westheim en Werner Neelen, kregen daar uren lang te maken met een bijna constante stroom van  geïnteresseerden.  Onvermoeibaar gaven de Halleyleden toelichting bij wat de mensen te zien kregen door de telescoop of gewoon met het blote oog: de Melkweg, de Andromedanevel, de Poolster, sterren en sterrenbeelden.


Geslaagde middag i.k.v. Weekend van de Wetenschap 2013

Sterrenwacht Halley deed zaterdagmiddag 5 oktober 2013 mee aan het Weekend van de Wetenschap. Het thema van de middag was ‘Onze zon’.
Ongeveer 50 belangstellenden, onder wie veel kinderen, bezochten onze sterrenwacht.
De telescopen stonden klaar, maar de zon liet zich nauwelijks zien. Maar hij liet zich wel heel goed ‘horen’ via de radiotelescoop en de radioruisontvanger. Halleylid e Anton Janssen had de antenne aan een PC-buis bevestigd, waarmee bezoekers de antenne zelf op de zon konden richten.De ‘workshop solargraph maken’ was een groot succes. Tientallen bezoekers maakten zelf van een paar blikjes een pinhole-camera, die ze in het verduisterde auditorium voorzagen van lichtgevoelig fotopapier. Ze kregen daar de nodige instructies en uitleg bij. Zij hebben die camera mee naar huis genomen en hangen die thuis ergens buiten op om op 21 december 2013 met de belichting van maar liefst een half jaar (tot 21 juni 2014) te beginnen. De mooiste solargraph wordt door ons met een prijsje beloond. Andere programmaonderdelen waren presentaties over de zon en planetariumvoorstellingen.


 

12/13 augustus 2013
Perseïdenactie bij Halley

Op maandagavond 12 augustus 2013 hebben Sterrenwacht Halley en de Werkgroep Meteoren van de KNVWS bij de sterrenwacht een Perseïdenactie georganiseerd.
Die avond verzamelden zich tussen 22 en 24 uur ongeveer 30 belangstellenden bij Halley om het maximum van de meteorenzwerm Perseïden waar te nemen.
Aanvankelijk was het helemaal bewolkt maar uiteindelijk konden zij door gaten in de bewolking enig zicht krijgen op de sterrenhemel. Bijgevoegde fish-eye-opname  toont bijna de hele hemel boven Sterrenwacht Halley in de maximumnacht. De wolken leveren wel een mooi plaatje op, maar zijn funest voor een nacht meteoren waarnemen.
Er zijn in totaal enkele tientallen meteoren geteld, waaronder enkele heldere exemplaren. Er is ook gefotografeerd met digitale camera’s en mogelijk is het gelukt enkele heldere en snelle  Perseïden vast te leggen.
NRC-verslaggeefster Margriet van der Heijden met dochter en een fotograaf waren er ook bij. Zij maakten een mooi, twee pagina’s groot sfeerverslag van deze actie voor de krant van 13 augustus. Zie bijgaande foto. Op de website de NRC vindt u een reeks foto’s van de Perseïdennacht bij Sterrenwacht Halley en een aantal andere opnames, die niet bij Halley zijn gemaakt, zoals ook uit de onderschriften blijkt. Foto 3/10 is het Internationale Ruimtestation ISS, dat over ons land heen komt.

Om 1.30 uur (13 augustus) sloot het wolkendek weer helemaal en leek het er niet op dat er nog veel van de Perseïden te zien zou zijn. De actie werd beëindigd. Het was een gezellige avond, maar door de hinderlijke bewolking was het niet mogelijk serieuze waarnemingen aan deze zwerm te doen.


 

Solargraphs

De afbeelding hiernaast is een solargraph. Als je goed kijkt, zie je onze Sterrenwacht Halley op de voorgrond, maar het gaat hier om die merkwaardige gekromde strepen op de achtergrond. Dat is de Zon, die in de periode 21 december 2012 tot 21 juni 2013 dagelijks van Oost naar West (van links naar rechts) langs de hemel bewoog en elke dag iets hoger in het Zuiden stond (midden) dan de dag ervoor. Met een simpele pinhole-camera zijn deze bewegingen vastgelegd.

Voor meer tekst en uitleg en meer mooie solargraphs: ga naar het hoofdstuk  Solargraph.

 


Halleylid deed mee aan Sterrenkunde Olympiade

Lieke Verhoeven, jeugdlid van Sterrenwacht Halley, heeft meegedaan aan de Sterrenkunde Olympiade 2013. De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade (NeSO) is een jaarlijkse wedstrijd tussen middelbare scholieren en werd dit jaar georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.
Na de voorrondes kreeg Lieke op 18 mei 2013 te horen, dat zij tot de beste 20 van Nederland behoorde en naar de finale in Groningen mocht gaan. Die vond plaats op 12-14 juni 2013. Gedurende de eerste twee dagen volgde zij een aantal master classes, gegeven door Groningse professoren. Zij moest zich voorbereiden op het beste van het Groningse sterrenkunde onderzoek! Groningen is een van de meest vooraanstaande sterrenkundige instituten ter wereld.
Na de masterclasses volgde een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. De Olympiade werd afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs van de Sterrenkunde Olympiade is traditiegetrouw een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatory op La Palma (Canarische Eilanden), waar met een professionele telescoop kan worden waargenomen. Lieke viel helaas niet in de prijzen, maar het meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade was op zich natuurlijk al heel eervol. Zij vond het drie leuke en leerzame dagen.


Deelnemers fietstocht ‘Vat oe Fiets’ deden Halley aan

Op Hemelvaartsdag 9 mei 2013 deden enkele honderden deelnemers aan de grote fietstocht ‘Vat oe Fiets’ onze Sterrenwacht Halley aan. Zij hadden gekozen voor de route van 50 km.De tocht begon om 10.30 uur op de Markt in Veghel en leidde de fietsers door het prachtige landschap en langs Kasteel Heeswijk, Sterrenwacht Halley, Natuurtheater Kersouwe en de Kilsdonkse Molen, waar de stempelposten waren opgesteld. Bij Halley kon men  even op het terras uitrusten en een beker koffie, thee of frisdrank gebruiken. Er was gelegenheid om binnen rond te kijken, wat velen ook deden. In de zaal, het auditorium en het planetarium draaiden continue korte programma’s.

Het was prachtig weer, hoewel het flinke waaide. Maar velen hadden met dat laatste weinig moeite; zij reden op een elektrische fiets.Tegen half vier had de laatste fietser bij Halley een stempel laten zetten, zijn fiets gevat en de tocht hervat.

 

 

 


 Wijziging in Halleybestuur, o.a. nieuwe voorzitter en penningmeester

De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Sterrenwacht Halley heeft op vrijdag 26 april 2013 twee nieuwe bestuursleden benoemd, te weten Bareld Muurling en ing. Werner Neelen. Twee zittende bestuursleden waren aftredend en zijn herbenoemd: Maarten Geijsberts en Cees de Jong.

vlnr: Bareld Muurling penningmeester), Werner Neelen (voorzitter) en Dennis van Delft (adviseur zonnetelescoop).

In de bestuursvergadering van  6 mei 2013 heeft het nieuwe bestuur uit zijn midden twee leden gekozen als voorzitter respectievelijk penningmeester.
Nieuwe voorzitter is Heeschenaar ing. Werner Neelen. Hij volgt Marinus van Ginkel op, die deze functie  sinds april 1997 vervulde.
Bareld Muurling is de nieuwe penningmeester geworden, welke functie hij heeft overgenomen van Anton Valks. Valks was, met onderbrekingen van enkele jaren, penningmeester sinds de oprichting van de vereniging in 1985.
Marinus en Anton blijven lid van het bestuur.

De scheidende voorzitter Marinus van Ginkel (links) feliciteert de nieuwe voorzitter Werner van Ginkel.

Het bestuur bestaat thans uit Werner Neelen (voorzitter), Maarten Geijsberts (secretaris), Bareld Muurling (penningmeester) en Marinus van Ginkel, Anton Valks, Cees de Jong en Urijan Poerink (leden). Voorts is in de Algemene Ledenvergadering van van 26 april 2003 besloten dat  Dennis van Delft als niet-bestuurslid de bestuursvergaderingen zal bijwonen als de plannen voor een nieuwe zonnetelescoop worden besproken.

 


Koninklijke onderscheiding voor bestuursleden Galaxis

Op 26 april 2013 heeft de Bossche burgemeester aan Tiny van Loosbroek en Annelies van Beem koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Hare Majesteit heeft hen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau benoemd, omdat zij al (bijna) 35 jaar onafgebroken zeer actief zijn bij Galaxis, amateurvereniging voor Weer- en Sterrenkunde in

Tiny van Loosbroek en Annelies van Beem.

‘s Hertogenbosch e.o. en lidorganisatie van de KNVWS. Voorheen waren zij ook vrijwilliger bij onder meer de protestantse kerk (Annelies), het onderwijs en het Liliane Fonds (Tiny). De vereniging is als afdeling van de NVWS opgericht in januari 1934, maar rond 1970 stagneerden de verenigingsactiviteiten. In 1978 werd de afdeling onder de naam Galaxis nieuw leven ingeblazen door enkele NVWS-leden, onder wie Annelies van Beem. In 1980 trad Tiny tot het bestuur toe. Beiden zijn nog bestuurslid; Tiny is vice-voorzitter en Annelies secretaris.Annelies en Tiny: van harte gefeliciteerd!


Het Solargraph Project

Op zaterdagavond 13 oktober 2012 liet Halleylid Jip Lambermont andere Halleyleden kennismaken met het Solargraph Project (foto links).
Een solargraph is een foto van de zon met een belichtingstijd van zes maanden . . . !
In die zes maanden beweegt de zon niet alleen elke dag van Oost naar West, maar staat hij in de winter en de lente ook elke dag iets hoger aan de hemel dan de dag ervoor (en in de zomer en de herfst elke dag wat lager).
Met een heel simpele, zelf te maken camera zijn deze bewegingen van de zon op de foto vast te leggen. Zo’n foto wordt ‘solargraph’ genoemd.
Die simpele camera bestaat slechts uit twee blikjes, voorzien van een heel klein gaatje dat als ‘lens’ fungeert, en gevuld met lichtgevoelig fotopapier. Halleyleden vervaardigden een dergelijke solargraph-camera. Op de kortste dag, 21 december, installeren zij de camera heel stevig en gericht op het Zuiden op een zorgvuldig gekozen plek in de tuin of ergens anders. Dan starten zij de belichting en blijven zij half jaar lang van de camera af. Op 21 juni wordt de belichting gestopt en kan de belichte foto tevoorschijn worden gehaald. Met behulp van een scanner en een fotobewerkingsprogramma kan vervolgens heel snel een prachtige solargraph worden verkregen; zie de bijgaande foto, die Jip Lambermont heeft gemaakt.
Ook bij onze sterrenwacht komt een solargaph-camera te hangen.

Solargraph-Schoolproject
Jip Lambermont van Xyzon heeft het Solargraph-Schoolproject ontwikkeld. Klik hier als je daar meer over wilt weten.


UFO’s boven Halley!

Op de jeugdmiddag bij Sterrenwacht Halley op 6 oktober 2012 cirkelden wel zo’n twintig UFO’s boven het gebouw! Vanuit de grote koepel keken de kinderen toe.
Op deze objecten waren tekens te onderscheiden, die bij nadere bestudering leesbaar bleken te zijn: er stond ‘Sterrenwacht Halley Heesch’.
Zoals altijd moest dus helaas worden vastgesteld, dat deze vliegende schotels nep waren: de kinderen hadden ze zelf die middag gemaakt, waarna Paul Krooshof ze bij de koepel liet zweven. Maar de UFO’s leken net echt …!
Op de Jeugdmiddag stond meer op het programma: een presentatie over exoplaneten, een korte planetariumvoorstelling, het bekijken van de zon door de zonnetelescoop en natuurlijk tot slot de waterraketten.


‘De grote geheimen van Halley’

Op woensdagmorgen 3 oktober 2012 heeft Dian Langenhuijzen van Cube Bernheze bij Sterrenwacht Halley officieel het leerlingenboekje ‘De Grote geheimen van Halley’ aangeboden aan Marinus van Ginkel, voorzitter van de sterrenwacht.
Cube staat voor Cultuuronderwijs Bernheze, de marktplaats voor cultuureducatie voor Bernheze.
Cube en Sterrenwacht Halley hebben samen dit fantasieprikkelend boekje over sterrenkunde ontwikkeld, met een handleiding voor leerkrachten. Het is bestemd voor  de leerlingen van de groepen 7 van alle basisscholen in Bernheze en Maasland, die elk jaar een bezoek aan de sterrenwacht brengen, met dank aan de Rabobank Bernheze Maasland, die dat sponsort.
Moudi Weddige, leerkracht bij Stichting Primair Maasland ontwierp het leerlingenboekje.

Op deze morgen kwamen leerlingen van de Openbare Daltonschool Delta uit Heesch op bezoek bij Halley. Zij hadden het leerlingenboekje al gekregen en zich goed voorbereid. Ze namen ook prachtige tekeningen mee van hun voorstelling van de oerknal of de ‘big bang’: het ontstaan van het heelal.

Klik hier voor meer informatie over Cube Bernheze.

 

 

 

 


Halleylid bij laatste vlucht Endeavour en in cockpit Atlantis!

Halleylid Rob van Mackelenbergh was op 19 september 2012 weer op Kennedy Space Center in Florida, deze keer om getuige te zijn van de laatste vlucht van de Space Shuttle Endeavour.
De Endeavour vertrok, bevestigd op de rug van een Boeing 747, naar Los Angeles, waar hij permanent wordt tentoongesteld in het California Science Center. Rob stond op het dak van het 165 meter hoge Vehicle Assembly Building en zag de Boeing en de shuttle opstijgen en laag voorbijkomen.

Atlantis
Rob kreeg ook de unieke gelegenheid de cockpit van de Atlantis te betreden. Atlantis was de laatste Space Shuttle die een ruimtevlucht maakte. Dat gebeurde in juli 2011 en Rob woonde toen de lancering van dit ruimteveer bij.
De Atlantis krijgt een plaats in het bezoekerscentrum van Kennedy Space Center (KSC Visitor Complex).

Foto’s
het vertrek van de Endeavour naar Los Angeles (foto: Rob van Mackelenbergh).
Rob in de cockpit van de Atlantis, op de stoel van de commandant . . .
Rob kruipt uit de Atlantis en komt terecht in de zogeheten White Room. Iedereen die de White Room bezoekt, laat daar zijn of haar handtekening achter; Rob dus ook.
Meer foto’s: http://www.cweb.nl/

 


Dutch Amateur Solar Telescope (DAST)

Op 31 augustus 2012 presenteerde Herman ten Haaf bij Halley aan belangstellenden het initiatief om bij onze sterrenwacht een zeer geavanceerde zonnetelescoop te bouwen. Dit ambitieuze project van en voor amateur-astronomen heet Dutch Amateur Solar Telescope (DAST). De telescoop zou moeten komen op de ‘derde toren’ van de sterrenwacht, waar nu nog geen koepel staat.

Aan de lezing van Herman ging een interessante voordracht vooraf van Ton Spaninks, getiteld “Zonneonderzoek door een amateurastronoom’.


Halley aanwezig bij Nationale ontvangst André Kuipers

Op donderdag 30 augustus 2012 was de Nationale ontvangst van André Kuipers op de Koningin Wihelmina Boulevard in Noordwijk, in aanwezigheid van Z.K.H. prins Willem Alexander.

Rond de huldiging van ‘onze’ astronaut vond een groots evenement plaats, waaraan vijf leden van Sterrenwacht Halley meewerkten. Zij hielpen mee bij een stand van de Vereniging van Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS), waarbij onze sterrenwacht is aangesloten. De stand stond op de Air- & Spacemarkt bij de vuurtoren in Noordwijk en kreeg heel veel belangstelling. Bijna alle bezoekers van de stand deden mee aan een prijsvraag: het raden van het gewicht van een groot fragment van de meteoriet Campo del Cielo, die in de stand was tentoongesteld. Prijs voor de winnaar: een kleiner fragmentje van die meteoriet. Dertig anderen, die dicht bij de goede oplossing zaten ontvangen ieder een vrijkaartje voor twee personen voor een sterrenwacht naar keuze.


Geslaagde Perseïdenactie 2012 bij Halley!

In de nachten van 10/11 augustus en 11/12 augustus 2012 hebben tientallen leden van onze vereniging en de Werkgroep Meteoren van de KNVWS de Perseïden bij Sterrenwacht Halley waargenomen.

Ruim 20 foto- en videocamera’s maakten de hele nacht door continu opnames van de hele sterrenhemel; sommige waren voorzien van groothoek- of fish-eyelenzen. De meteoren werden ook radiografisch gedetecteerd.
Het was onbewolkt en de afnemende Maan begon alleen aan het einde van de nachten te storen.

In de nacht van 11-12 augustus zijn gemiddeld tussen de 25-40 meteoren per uur waargenomen. Talrijke zijn fotografisch vastgelegd.

Hierna een impressie van de voorbereidingen en een fish-eye-opname van de hele sterrenhemel met een heldere vuurbol die in de nanacht van 11/12 augustus verscheen.

Ga naar de website van de Werkgroep Meteoren van de KNVWS voor meer informatie over de Perseïden en meteoren in het algemeen.
Zie voor meer wetenschappelijke informatie over deze onderwerpen de website van de International Meteor Organization (IMO).


Zonnemiddag geslaagd!

Enkele tientallen belangstellenden bezochten op zondag 8 juli 2012 de Zonnemiddag bij onze Sterrenwacht Halley. De Zon stond die middag centraal, maar het zag er aanvankelijk niet naar uit, dat we hem te zien zouden krijgen. Een dicht, donker wolkendek hing boven het land en verschoof maar langzaam in noordelijke richting.  De telescopen stonden wel gereed. In het auditorium werd een presentatie over onze de Zon gegeven en in het planetarium een leuke voorstelling.
Uiteindelijk kwam alles toch goed: de Zon ging schijnen en iedereen heeft hem door de telescopen (C8, C14 en een H-alfa Coronado)  heel goed kunnen bekijken.


Veel belangstelling voor de live-beelden
vanaf de Mauna Kea op Hawaii.

Venusovergang verregend, wel live te zien op internet

De Venusovergang van 6 juni 2012, waar iedereen lang naar had uitgekeken, is bij Sterrenwacht Halley in het water gevallen gevallen. De weersvooruitzichten waren al dagen heel slecht. Uitgerekend vannacht trok er een wolkenfront met regen over ons land, maar dat weerhield ongeveer 55 belangstellenden er niet van om heel vroeg naar de sterrenwacht te komen. Eigenlijk tegen beter weten in hoopte iedereen toch op een opklaring, waardoor men een glimp van de Zon en Venus zou kunnen opvangen. Maar die opklaring bleef uit.

Tot slot kijken naar beelden van de uittrede van Venus via de Slooh Space Camera.

De Venusovergang was dus bij Halley niet met de telescopen te zien, maar wel via internet. Op een groot scherm in het auditorium bekeken de aanwezigen live-beelden van Venus

Speciaal voor deze gelegenheid door Anton Janssen gebakken: Transitkoeken! (Hier op een brochure van Rob Walrecht).

voor de Zon, gemaakt met een telescoop van de grote Mauna Kea Sterrenwacht op Hawaii en met Slooh Space Camera’s, dat zijn robotcamera’s die op allerlei locaties op de wereld op de Zon en Venus waren gericht.

Halleylid Jan van Hamond was plan zijn telescoop tijdens de Venusovergang  op het hoogste punt van de Vlagheide in Schijndel op te stellen, en had daar bekendheid aan gegeven in de lokale media. Bij goed weer zou hij ongetwijfeld veel bezoekers hebben ontvangen, maar die kwamen nu helaas niet opdagen.

Halleyleden zagen Venusovergang in Oklahoma

Halleyleden Casper ter Kuile en Roy Keeris hadden meer succes. Zij zijn aan het stormchasen in de Verenigde Staten, maar konden de Venusovergang natuurlijk niet onopgemerkt aan zich voorbij laten gaan.

De Venusovergang van 6 juni 2012, gefotografeerd door Casper ter Kuile in Pueblo, Oklahoma (VS).

Zij zagen de Venusovergang vanuit Pueblo in Oklahoma. Ook daar dreigde bewolking roet in het eten te gooien, maar dat bleek uiteindelijk erg mee te vallen. Vanaf een parkeerterrein naast een snelweg hebben ze met behulp van een eclipsbril foto’s van het zeldzame fenomeen kunnen maken.

Tot slot dank aan Halleylid Jacob Kuiper, meteoroloog bij het KNMI, die sterrenkundig Nederland en België de laatste dagen precieze weersvooruitzichten verstrekte voor de nacht en ochtend van 6 juni.

Klik hier voor een mooie muziekvideo van de Venusovergang van 6 juni 2012, samengesteld uit beelden van de ruimtetelescoop Solar Dynamics Observatory (SDO).


Burgemeester Boelhouwer heet het bruidspaar welkom.

Halley Huwelijk

Op zaterdag 1 juni 2012 gaven Halleylid Werner Neelen en Carla van der Linden elkaar het ja-woord ten overstaan van interim-burgemeester dr. A. Boelhouwer. Dat gebeurde op een heel uitzonderlijke plaats: in het auditorium van onze sterrenwacht…

Voor één dag was Sterrenwacht Halley namelijk een trouwlocatie, formeel daartoe aangewezen door burgemeester en wethouders van Bernheze.
Werner en Carla hebben elkaar leren kennen op het gemeentehuis van Bernheze, waar ze allebei werkzaam zijn.
Zij arriveerden op 1 juni met een fraaie, verlengde oude Eend bij Halley, waar alles natuurlijk al in gereedheid was gebracht en de burgemeester hen verwelkomde.
Het auditorium bleek voor deze speciale gelegenheid een uitstekende ruimte. Op het grote scherm werden mooie beelden vertoond van Werner en Carla door de jaren heen.
De burgemeester sprak het bruidspaar heel aardig toe en ook de officiële handelingen verliepen ongedwongen.
Voordat het gezelschap naar de kerkelijke inzegening in Koolwijk vertrok, kreeg het de gelegenheid de sterrenwacht te bekijken. Ondertussen poseerde op het voorplein het bruidspaar met groepjes familie en vrienden in wisselende samenstelling voor de fotograaf.
Eind van de middag volgde de receptie in de zaal ’t Tunneke in Heesch, waar ook Halleyleden hun opwachting maakten.
Werner en Carla en hun gasten waren zeer enthousiast over de ongewone trouwlocatie. En onze vereniging was vereerd met hun keuze.
Bruidspaar: van harte gefeliciteerd!


Elke week ‘University’!

Bijna 1 miljoen mensen genoten op 17 mei 2012 van De Wereld Draait Door University. Een college van drie kwartier van professor Robbert Dijkgraaf over sterrenkunde, kosmologie op prime time televisie. Waar komen wij vandaan? Waar bestaan we uit? Waar gaan wij naar toe? Grote vragen met grote of soms juist hele kleine antwoorden. En dat op prime time televisie!
Daar zijn we als publiekssterrenwacht heel blij mee! Maar wist je dat je bijna dagelijks of wekelijks terecht kunt bij een sterrenwacht in je eigen regio? Landelijk werken tientallen sterrenwachten om de sterrenkunde en gerelateerde wetenschappen aan jou uit te leggen. Onze Sterrenwacht Halley doet dit al 25 jaar voor jong en oud. Veel sterrenwachten zijn aangesloten bij de KNVWS en/of LSPS. Klik hier voor een volledige lijst van publiekssterrenwachten.
Wilt je zélf een keer de planeten zien, de maan of de zon? Of een blik werpen op een miljoenen lichtjaren ver weg gelegen sterrenstelsel? Dat kan dus. En daar hoef je geen lichtjaren voor te rijden maar ga naar een publiekssterrenwacht bij je in de buurt.


Aanmoedigingprijs voor Halleylid Twan Bekkers

Op 14 april 2012 heeft Halleylid Twan Bekkers (14 jaar) uit Berlicum een belangrijke sterrenkundige prijs in ontvangst mogen nemen: de Hugo van Woerdenprijs. Deze aanmoedigingsprijs is hem toegekend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) omdat hij als jonge amateursterrenkundige “verstand van zaken over en inzicht heeft getoond in de sterrenkunde.”

Twan Bekkers ontving de Hugo van Woerdenprijs uit handen van Prof. Dr. Hugo van Woerden, de naamgever van de prijs. Dat was tijdens de Voorjaarsbijeenkomst van de KNVWS te Hoogeveen. Prof. Van Woerden was voorzitter van de KNVWS van 1992 tot 2002 en is nu erevoorzitter van de KNVWS en emeritus hoogleraar radiosterrenkunde van de Rijkuniversiteit Groningen. Hij heeft jarenlang betrokkenheid van amateurs en vooral jonge amateurs bij sterrenkundig onderzoek aangemoedigd. De Hugo van Woerdenprijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 250 euro.

Na uitreiking van de prijs gaf Twan een lezing over zijn sterrenkundige activiteiten en resultaten sinds 2007. Twan Bekkers is namelijk al sinds 2007 een actief jeugdlid van onze Sterrenwacht Halley en van de landelijke Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) van de KNVWS. De sterrenwacht is heel trots op dit jonge, enthousiaste lid, dat de prijs zeer verdiend heeft. Twan helpt bij Halley als vrijwilliger mee bij activiteiten voor het publiek en voor de jeugd. Maar zijn belangstelling gaat vooral uit naar sterrenkundige waarnemingen en sterrenfotografie: het fotograferen van Maan, planeten en verre sterrenstelsels en kosmische stof- en gasnevels. Dat doet hij bij de sterrenwacht of thuis, maar geregeld neemt hij ook deel aan jongerenkampen en starparties, waar amateurastronomen gezamenlijk waarnemingen verrichten.

Twan maakt gebruik van de telescopen van onze sterrenwacht en zijn eigen instrumenten. Zijn fotografische resultaten publiceert hij op internet en in verenigingsbladen en worden door hem gepresenteerd op bijeenkomsten. Hij onderhoudt nauwe contacten met ervaren amateurastronomen en telescoopbouwers, die hem adviseren en met wie hij ervaringen uitwisselt.

Twan is ook geïnteresseerd in ruimtevaart en maakt schaalmodellen van raketten, de space-shuttle en het Internationale Ruimtestation ISS, en hij bezocht Kennedy Space Center in Florida. Voor Halley bouwde hij in 2010 aan de hand van bouwtekeningen, eigen inmetingen en foto’s een grote maquette van de sterrenwacht.

Twan Bekkers heeft een mooie website over zijn hobby.