Ga naar hoofdinhoud

Instrumentarium

De sterrenwacht Halley beschikt over de volgende telescopen:

Zonnekoepel

De montering in de zonnekoepel is voorzien van vier telescopen:

150 mm double stacked H-alfa Lunt-zonnetelescoop voor de Waterstoflijn 60 mm CaK Lunt-zonnetelescoop voor de Calsium-K-lijn. 130 mm APM apochromatische lenzentelescoop 14 inch Orion Dall Kirkham.

Telescoop zonnekoepel

De grote koepel

In de grote koepel van Sterrenwacht Halley is een C14 Schmidt-Cassegraintelescoop van Celestron opgesteld. De kijker wordt vooral gebruikt om bezoekers mee naar de hemel te laten kijken maar kan buiten de open avonden en groepen ook door leden worden benut.

De grote koepel

De kleine koepel

In de kleine koepel staat een montering met twee telescopen: een 30 cm Jones-Bird Newton-telescoop en een  Takahashi Epsilon 300 (op de foto links respectievelijk op de achtergrond en voorgrond). Zij zijn  geheel gebouwd en geoptimaliseerd voor astrofotografie. Beide grote telescopen worden gedragen door een Astrotechniek CP 180-montering die aangestuurd wordt met FS2-besturing. Dat is een vrij eenvoudig te hanteren computerbesturing die echter prettig is te hanteren en zeer robuust is.

Takahashi

De radiotelescoop in de sterrenwachttuin

In de sterrenwachttuin is een radiotelescoop met een 3,5 paraboolantenne opgesteld. Deze radiotelescoop stond tussen 1973 en 1992 naast de befaamde 25-meter-radiotelescoop van Dwingeloo in Drenthe; hij werd toen gebruikt voor zonne-onderzoek. In 1993 deed hij op de voorterrein van het Universiteitsmuseum in Utrecht tijdelijk dienst als blikvanger ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘350 jaar Utrechtse Sterrenkunde’.
De Stichting ASTRON schonk de telescoop aan onze sterrenwacht, en op 29 oktober 1993 verhuisde het gevaarte naar Heesch. Een groepje Halleyleden (onder wie Herman ten Haaf, Piet van Roy, Henry Hendriks en Marinus van Ginkel) ging vervolgens aan de slag om de verschillende onderdelen van de radiotelescoop grondig op te knappen en in de kleur wit te spuiten. Op 18 februari 1995 was het eindelijk zover: een hoge kraan takelde de montering, het contragewicht en de schotel naar zijn huidige plek in de sterrenwachttuin.
De radiotelescoop is naar Halley gekomen zonder bruikbare elektronica om hem te besturen en om waarnemingen te doen, maar hij verkeert nog in goede staat. Enkele deskundige leden zijn thans bezig de telescoop te restaureren en weer bruikbaar te maken voor het doel waarvoor hij is gebouwd: het ‘luisteren’ naar radiobronnen aan de hemel.

De Radiotelescoop heeft een eigen website. Daar is de zonnetransitie live te volgen. En ook de historie van de transities vanaf de 23 augustus 2014 is daar te bekijken. De metingen zijn niet gekalibreerd, maar leren ons wel veel over de eigenschappen van de ontvanger en de schotel zelf.

Overige telescopen

De vereniging beschikt voorts over enkele kleinere telescopen, die op driepoten en/of op de zuiltjes op het dakterras kunnen worden geplaatst. Dat zijn onder meer:

  • Meade LX200 10 inch Schmidt-Cassegrain (25 cm)
  •   Celestron C8  Schmidt-Cassegrain (20 cm)
  •   Vixen R150S Newtontelescoop

Verder maakt de vereniging nog gebruik van een Lunt LS60TH B1200, dat is kleine H-alfa-zonnetelescoop met double-stackfilter.

Back To Top