Cursussen

Klik op de oranje links voor meer informatie of het versturen van een e-mail.

Elk jaar organiseert Sterrenwacht Halley een of meer cursussen sterrenkunde, ook speciaal voor kinderen. Zij zijn bestemd voor zowel Halleyleden als niet-leden, tenzij anders vermeld.

Voorjaar 2017: Cursus ‘Sterrenkunde voor iedereen’ 

Bij Sterrenwacht Halley wordt een paar keer per jaar de cursus ‘Sterrenkunde voor Iedereen’  gehouden, bestemd voor zowel Halleyleden als niet-leden.  De cursus omvat zes lessen, die doorgaans zijn gepland dinsdagavonden wordtelkens van 20.00 – 22.30 uur.
De cursus wordt telkens verzorgd door Niels Nelson, Wim Waegemakers, Bareld Muurling en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de cursus Sterrenkunde voor Iedereen wordt onder andere aandacht besteed aan het waarnemen van de sterrenhemel, de planeten, de maan, meteoren, meteorieten, planetoïden en kometen, de zon en de sterren, melkwegen en het heelal. Bij helder weer wordt waargenomen met de C14-telescoop in de grote koepel, en de werking van draaibare sterrenkaarten wordt gedemonstreerd. Ook wordt natuurlijk gebruikgemaakt van het digitale planetarium.
Het cursusgeld bedraagt  (onder voorbehoud) € 55,– (voor Halleyleden € 50,–) Bij de prijs is inbegrepen een mooi beginnersboek over het waarnemen van de sterrenhemel, geschreven door onder meer de bekende Belgische weerman Frank Deboosere.
De volgeboekte voorjaarcursus wordt gehouden in maart en april 2017. De data voor de volgende Cursus Sterrenkunde voor Iedereen zijn nog niet vastgesteld.
Voor meer informatie en aanmelden: Wim Waegemakers of tel. (0412) 453737.

Jeugdcursus Sterrenkunde

In maart/april 2017 wordt bij Sterrenwacht Halley weer een Jeugdcursus Sterrenkunde gehouden, met het thema ‘Ons zonnestelsel’.  Die is bestemd voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. De cursus, waarvoor een wachtlijst bestond, is volgeboekt.
De jeugdcursus omvat vier lessen, die telkens op een zaterdagmiddag van 16.00-17.30 uur plaatsvinden. De eerstvolgende vindt waarschijnlijk in het najaar 2017 plaats en heeft het thema ‘De kosmos buiten ons zonnestelsel’. De data zijn nog niet vastgesteld.

In april/mei 2017 Sprekerscursus bij Halley (alleen voor Halleyleden)

Bij onze sterrenwacht worden weer een sprekerscursus georganiseerd voor leden die als vrijwilliger actief zijn of willen worden. Je leert de theorie en de praktijk van het geven van een presentatie voor een grote groep en het gebruik van powerpoint daarbij.
De cursus vind plaats op de dinsdagavond 18 april, 2 mei, 16 mei en 30 mei 2017. Er komt ook wat ‘huiswerk’ bij kijken: zelf presentaties samenstellen en die in een les vertonen.
Deelname: kosteloos. Voor meer informatie een aanmelden: Urijan Poerink

Cursus Waarnemen Zon

Op de dinsdagavonden 11 en 18 juli 2017 kunnen belangstellenden delenemen aan de cursus Waarnemen Zon. Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan de totale zonsverduistering in de VS op 21 augustus
Meer informatie een aanmelden: Wim Waegemakers.