Cursussen

Klik op de oranje links voor meer informatie of het versturen van een e-mail.

Elk jaar organiseert Sterrenwacht Halley een of meer cursussen sterrenkunde, ook speciaal voor kinderen. Zij zijn bestemd voor zowel Halleyleden als niet-leden, tenzij anders vermeld.

Juli 2017 – cursus ‘Waarnemen van de zon’

Bij Sterrenwacht Halley wordt de cursus Waarnemen van de zon gehouden. Die omvat twee lessen en wel op de dinsdagavonden 11 en 18 juli 2017,  aanvang 20 uur. Het cursusgeld bedraagt € 16. Voor aanmelden kan men terecht bij Urijan Poerink.
Het bijzondere is, dat Sterrenwacht Halley hier meedoet aan een Brabantbrede belangstelling voor onze nabije ster, de zon, in een van de maanden met de langste daglengten. In West-Brabant neemt Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch deel aan deze cursus. Beide sterrenwachten beschikken over uitgebreide apparatuur om de zon waar te nemen, zoals filters in verschillende delen van het zichtbare licht waarmee deze waarnemingen worden gedaan. Het bekijken van de zon en de verschijnselen aan haar oppervlak in allerlei delen van het zichtbaar licht en door middel van filters en prisma’s of spectrografen staat in de eerste cursusles centraal. Deze cursus is voor iedere belangstellende goed te volgen en biedt bovendien door de lange avonden de unieke mogelijkheid om door telescopen de zon te bekijken bij heldere lucht.
Voordeel is hierbij tevens, dat de temperaturen bij het waarnemen in de zomer niet laag zijn, zodat de cursisten in tegenstelling tot andere sterrenkunde-cursussen in een zomers tenue deze cursus kunnen volgen.
In de tweede cursusles is voor de pauze het accent gericht op ruimtevaart en  zonnewaarnemingen waarbij verteld wordt over sondes die zonneonderzoek doen in de omgeving van de aarde. Na de pauze van die les wordt er verteld over het waarnemen van een zonsverduistering. Dit deel heeft vooral te maken met het feit dat een honderdtal Brabanders deze zomer afreist naar de Verenigde Staten om daar op 21 augustus een totale zonsverduistering te zien. Deze speciale themacursus wordt gepresenteerd door Niels Nelson, die op beide genoemde sterrenwachten bekend is als docent van de cursussen algemene sterrenkunde.

Najaar 2017 – Cursus ‘Sterrenkunde voor iedereen’

Bij Sterrenwacht Halley wordt een paar keer per jaar de cursus ‘Sterrenkunde voor Iedereen’  gehouden, bestemd voor zowel Halleyleden als niet-leden.
De eerstvolgende cursus vindt in het najaar plaats en omvat zes lessen op de dinsdagen 24 en 31 oktober, 7, 14 en 21 november en maandag 4 december, telkens van 20.00 – 22.30 uur.
Op dinsdag 28 november is er een facultatieve les over pulsars; cursisten kunnen aangeven of ze deze extra les ook willen volgen.
De extra les is aan deze najaarscursus toegevoegd ter gelegenheid van het feit, dat op de dag af een halve eeuw geleden, op 28 november 1967, Jocelyn Bell Burnell de eerste pulsar ontdekte.
De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson, Wim Waegemakers, Bareld Muurling en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de cursus Sterrenkunde voor Iedereen wordt onder andere aandacht besteed aan het waarnemen van de sterrenhemel, de planeten, de maan, meteoren, meteorieten, planetoïden en kometen, de zon en de sterren, melkwegen en het heelal. Bij helder weer wordt waargenomen met de C14-telescoop in de grote koepel, en de werking van draaibare sterrenkaarten wordt gedemonstreerd. Ook wordt natuurlijk gebruikgemaakt van het digitale planetarium.
De facultatieve les op 28 november staat helemaal in het teken van pulsars. Pulsars zijn snel ronddraaiende neutronensterren die elektromagnetische straling uitzenden en buitengewoon interessant objecten vormen voor sterrenkundigen.
Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden € 55,—).
Cursisten die ook de extra les over pulsars willen volgen, betalen € 70,— (Halleyleden: € 60,—).
Bij de prijs is inbegrepen een mooi beginnersboek over het waarnemen van de sterrenhemel, geschreven door onder meer de bekende Belgische weerman Frank Deboosere.
Voor meer informatie en aanmelden: Wim Waegemakers of tel. (0412) 453737.

Jeugdcursus Sterrenkunde

Bij Sterrenwacht Halley worden elk jaar Jeugdcursussen Sterrenkunde gehouden. Die zijn bestemd voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.
De jeugdcursussen omvatten telkens vier lessen, die op zaterdagmiddagen van 16.00-17.30 uur plaatsvinden. De eerstvolgende vindt in het najaar 2017 plaats en heeft het thema ‘De kosmos buiten ons zonnestelsel’. De data zijn nog niet vastgesteld, maar voor meer informatie kunt u al terecht bij Urijan Poerink.