Agenda

VOOR (JEUGD)CURSUSSEN BIJ STERRENWACHT HALLEY: GA NAAR CURSUSSEN

Vrijdag 21 december 2018, 20.00-22.00 uur
Publieksavond – ‘Ster van Bethlehem’
Het programma begint om 20.00 uur en duurt ongeveer twee uur.
In de publiekslezing van vanavond wordt aandacht besteed aan de ‘Ster van Bethlehem’; het bekendste astronomische verschijnsel dat in de Bijbel wordt beschreven. Ter verklaring van de Ster die de Wijzen uit het oosten naar de pasgeboren Christus leidde, zijn in de loop der tijd tal van theorieën uitgedacht. De Ster was kennelijk zo bijzonder, dat de Wijzen daarin het goddelijke teken zagen dat er een Koning was geboren.
Algemeen wordt aangenomen, dat Christus enkele jaren voor het begin van onze jaartelling is geboren. Wanneer precies is niet bekend. In het decennium voor het begin van onze jaartelling waren er veel sterrenkundige fenomenen die voor astrologen van bijzondere betekenis geweest zullen zijn, zoals kometen, een (super)nova  en nauwe samenstanden van planeten, zons- en maansverduisteringen. In de presentaties wordt een aantal van die bijzondere hemelverschijnselen naar voren gehaald en besproken. Wie weet was een daarvan de Ster van Bethlehem.
Als het niet bewolkt is, worden de telescopen en verrekijkers gericht op de komeet Wirtanen, want die is misschien te zien. De komeet is een ‘kosmische ijsberg’ die op circa 12 miljoen kilometer afstand de aarde passeert. Die ‘ijsberg’ of komeetkern zelf krijgen we niet te zien, maar wel de enorme gas- en stofwolk die zich rond de komeetkern heeft ontwikkeld en mogelijk ook de komeetstaart. Het is bijna Volle Maan, dus ook die kan met de kijkers worden geobserveerd.
In het planetarium verzorgen Halleyleden voorstellingen over de sterrenhemel. Als het niet bewolkt is, kijken we met de telescoop naar de sterrenhemel.
Klik hier voor meer bezoekersinformatie.

Donderdag 27 december 2018, 20.00 uur
Bijeenkomst Werkgroepen Techniek & Onderhoud en Planetarium  (alleen voor leden)